Corona virüsü bağlı olarak artan işsizlik ve işçilerin hukuki hakları

Corona virüsü bağlı olarak artan işsizlik ve işçilerin hukuki hakları

Corona virüsü ile mücadele kapsamında dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir dizi genelgeler ile yaptırımlar söz konusu olmuştur. Bu yaptırımlar neticesinde birçok işçinin ücretsiz izin adı altında işyeri ile bağı kesilmekte ve işsiz bırakılmaktadır.

Çevremde incelediğim üzere işverenlerin, işçiler yönündeki ücretsiz izne ayırmaya yönelik talebini işçi tarafın güçsüz olması sebebi ile kabul etmekten başka çaresi kalmayarak önüne konulan yazılı belgeleri imzalamak zorunda kalmaktadırlar.

İşveren taraflar çıkarılan genelgeler ile işyerlerinin işçi sayılarını düşürmeye gitmiş, bir kısmı ise işyerlerini tamamen kapatmıştır. Fakat bilinmelidir ki işverenler işten çıkartmak istedikleri işçilerini öncelikle ücretsiz izin belgelerini işçilerine imzalatıp bir hafta geçtikten sonra İş Kanunu’nun 25/3-e maddesince zorlayıcı sebepler hukuki dayanağını dikkate alarak işçinin iş sözleşmesini haksız olarak feshetmektedirler. Bilinmelidir ki salgın hastalığın olmuş olması işçinin işveren tarafından işten çıkarılma sebebini kanunen doğurmaz. Az önce belirtmiş olduğumuz İş Kanunu’nun 25/3-e maddesi her ne kadar işverene işçinin sözleşmesini haklı neden ile fesih hakkı tanısa da ilgili madde de anlatılmak istenen işçinin kendisinden kaynaklı bir sebep ile işyerine gelememesinden dolayı işverene tanımış olduğu haklı fesih dayanağıdır. Örneğin, bir işyerinde şoför kadrosunda çalışan işçinin alkollü olarak araç kullanırken ehliyetine el konulması neticesinde işyerindeki şoförlük görevini yapamayacağından dolayı işverence iş sözleşmesinin haklı olarak fesih edilmesine sebebiyet verilmesi gibi.  Bir başka örnek vermek gerekir ise; 5 yıl geçerli olan güvenlik sertifikası ile güvenlik kadrosunda çalışan işçinin, 5 yıl dolduktan sonra sertifikasını yenilememesinden dolayı görevini yerine getirememesi durumunda işverence, işçinin iş akdini haklı neden ile feshedilebilir. Bu örnekler çoğaltılabilir fakat şuanda Türkiye’deki birçok işçi bu maddenin işverenler tarafından yanlış tatbik edilmiş olması neticesinde hukuksuz ve haksız olarak işsiz kalmaktadır.