Korona virüsü nedeniyle borçlunun borcunu ödeyememesi ve hukuki hakları

Korona virüsü nedeniyle borçlunun borcunu ödeyememesi ve hukuki hakları

Korona virüsü ile beraber devletimiz bir dizi önlemler almıştır. İşyerlerinin kapanması da bu önlemlerden biri olup salgın hastalığın yayılmasının önüne geçmek amaçlanmıştır. Fakat bu amaçlanır iken işverenlere vergi beyannamesi vermeleri ileri bir tarihe alınmış, vergi ödemeleri de uzun bir süre ötelenmiştir. Kapanan işyerlerinde çalışan işçilerin işsiz kalması neticesinde geçimleri için devletimiz tarafından finanse edilecek çok fazla kaynak açıklanmamıştır.

Zor durumda olan, işinden süreli veya sürekli bir nedenle ay(ı)rılmış olan insanların da asgari düzeyde de olsa bir geçimi söz konusu olacaktır. Daha önceki yazımda da belirttiğim üzere devletimizin vereceği kaynakta işinden olan kişiler için en düşük asgari ücret düzeyinde kaynağın ödenmesi gerektiğini söylemiştim. Çalışamayan işçilerin borçlarını ifa edememeleri neticesinde hukuki haklarının neler olduğunu kısaca aşağıda anlatacağız.

Korona virüsü bir salgın hastalık olup kanunen mücbir sebep olarak tanımlanır. Mücbir sebep hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer hallerdir. Mücbir sebep hukukun hemen hemen bütün hallerinde uygulama alanı bulmaktadır.

Mücbir sebep, beklenmeyen bir aşamada ortaya çıkmakta olup hukuken sorumlu kişiler sorumluluklarını mücbir sebep nedeni ile yerine getirememektedirler. Bu sorumluluğu yerine getiremeyen, yükümlülüklerini ifa edemeyen kişilerin oluşan bu ifasızlık halinde hukuk karşısında korunma durumu oluşacaktır.