GÖREVDEN ALINMALARI İSTENİLEN VAKIF YÖNETİCİLERİNİN VAKFI ZARARA UĞRATIP UĞRATMADIKLARININ TESPİTİ GEREKTİĞİ

GÖREVDEN ALINMALARI İSTENİLEN VAKIF YÖNETİCİLERİNİN VAKFI ZARARA UĞRATIP UĞRATMADIKLARININ TESPİTİ GEREKTİĞİ

T.C.

YARGITAY

8. HUKUK DAİRESİ

2017/13042 E.

2017/13373 K.

19.10.2017 T.

Özet: Mahkemece görevden alınmaları istenilen vakıf yöneticilerinin vakfı zarara uğratıp uğratmadıkları tespit edilerek ilgili maddedeki cezanın uygulanması gerekip gerekmediği düşünülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.

Dava: Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı Vakıf vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

Karar: Davacı vekili dava dilekçesinde 5737 sayılı Kanunun 10. maddesine göre vakıf yönetim kurulu üyelerinin görevden uzaklaştırılmalarını ve ilgili vakfın kayyım tarafından yönetilmesine karar verilmesini istemiş; mahkemece, davanın kabulü ile davalıların vakıf yönetiminden alınmış sayılmalarına karar verilmiştir.

1-Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; görevden alınması istenen yöneticilerin davanın devamı sırasında genel kurul tarafından yeniden yönetici seçilmedikleri böylece davanın konusu kalmadığı anlaşıldığından, bu yönden davanın reddine karar verilmesi gerekirken, kabulü,

2-5737 sayılı Vakıflar Kanununun 10. maddesinin f bendinin 2. fıkrasında, görevinden alınan vakıf yöneticilerinin Meclis üyesi olamayacakları ve beş yıl süreyle aynı vakfın yönetim ve denetim organında görev alamayacakları, ayrıca ikinci fıkranın (c) ve (e) bentlerinde belirtilen nedenlerle görevinden alınan vakıf yöneticilerinin başka bir vakfın yöneticisi ise o görevinden de alınmış sayılacakları ve beş yıl süreyle hiçbir vakfın yönetim ve denetim organında görev alamayacakları hükme bağlandığından; mahkemece yargılamaya devamla görevden alınmaları istenilen vakıf yöneticilerinin vakfı zarara uğratıp uğratmadıkları tespit edilerek sözü edilen maddedeki cezanın uygulanması gerekip gerekmediğinin düşünülmemesi,

Doğru görülmemiştir.

Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün 6100 sayılı HMKnun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMKnun 438. maddesi uyarınca, BOZULMASINA, taraflarca HUMKnun 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 19.10.2017 gününde oybirliği ile karar verildi.